Liviu Tudor: Cum poate atrage Romania mai multi investitori in imobiliare

domnul Liviu Tudor, om de afaceri imobiliareCum ar putea atrage Romania mai multi investitori

Poate cele mai importante dintre avantajele pe care Romania le detine in contextul pietei de real estate din Europa, pentru atragerea de investitori straini, sunt reprezentate de piata si locatie. Exista, de asemenea, avantaje ce tin de resurse si forta de munca cu inalta calificare la preturi competitive. wall-street.ro a stat de vorba pe aceasta tema cu trei dintre cei mai importanti reprezentanti ai European Property Federation (EPF), cu sediul la Bruxelles: Liviu Tudor, fondatorul si presedintele Patronatului Proprietarilor de Cladiri din Romania (RABO) si vicepresedinte al EPF, cu John Frederiksen, presedinte EPF si cu Reinhold Lennebo, membru si presedinte al Directoratului EPF.

 

Wall-Street.ro: Cum ar putea atrage Romania mai multi investitori in piata de real estate decat tarile din vecinatate?

Liviu Tudor (foto sus): Un argument foarte bun este acela ca, in momentul de fata, in Romania, yield-urile sunt de 7,5% in privinta proiectelor de birouri versus 6% in Varsovia sau 7% in Budapesta, cu un potential extraordinar de comprimare la 7% in urmatorii ani. Yield-urile raman cu pana la 150 – 200 basis points mai mari decat in alte tari din Europa Centrala si de Est. In comparatie cu alte orase din aceasta regiune, precum Varsovia sau Budapesta, Capitala Romaniei ofera yield-uri atractive pentru investitori.

La capitolul yield-urilor in privinta centrelor comerciale, discutam despre yield-uri de 7,75% in Bucuresti, 7% in Budapesta si 5,5% in Varsovia, in timp ce in cazul proprietatilor industriale si de logistica in Bucuresti yield-urile sunt de 9,25%, in Budapesta de 8,75% si in Varsovia de 6,75%. Asadar, rentabilitatea investitionala crescuta pe care Romania o inregistreaza in comparatia cu tarile din zona reprezinta un element important de atragere a investitiilor. Totodata, Romania ar putea face mai mult in sensul atragerii sustinute a investitiilor straine printr-o stabilitate legislativa accentuata, mai cu seama in zona fiscala.

Citeste mai mult pe: Wall Street