Gap year, practica tinerilor de succes
de Laura Mandache
Există, în străinătate, moda ca tinerii absolvenți de liceu, înainte de a-şi alege o facultate, să aibă o perioadă liberă, ce poate dura de la câteva luni până la un an. Cu alte cuvinte, o binemeritată pauză de la cele ce au fost și cele ce urmează. Este un moment crucial, de multe ori momentul definitoriu din viaţa unui om, în care se iau deciziile mari, ce trasează un anumit drum pe care cei mai mulţi dintre noi îl urmăm, voluntar sau involuntar.
Conceptul de gap year se bucură de o popularitate foarte mare și este susţinut în egală măsură atât de părinți, cât și de tineri, asociaţii, ba chiar universităţi, întrucât principalul său scop este de a încuraja tinerii să se implice în activităţi care, pe de-o parte, îi ajută să îşi contureze calea profesională, şi, pe de altă parte, să se familiarizeze cu un stil de viaţă matur şi responsabil. Într-o societate ce pare, însă, mereu contratimp, ideea unui an de pauză într-un ciclu ce impune un ritm foarte alert – şcoală, liceu, facultate, masterat, primul job, prima casă – este foarte timidă, puţin cunoscută şi mai deloc aplicată.
Consider că iniţiativa unui proiect ce încurajează absolvenţii de liceu să experimenteze cât mai multe lucruri înainte de a păşi în lumea studiilor superioare ar avea efecte benefice asupra tinerilor, întrucât i-ar ajuta să se dezvolte personal şi să crească într-o manieră pe care cei mai mulţi o cunosc doar mai târziu.
Parte dintre domeniile în care tinerii s-ar putea implica ar fi: voluntariatul, schimburile culturale, deprinderea de noi aptitudini, familiarizarea cu activităţi practice, participarea la cursuri, ateliere de dezvoltare personală, la conferinţe pe teme de interes etc. Se încurajează, astfel, creativitatea, procesul de definire a intereselor personale şi profesionale, dar şi modurile în care pot fi atinse toate acestea.
Pentru un asemenea proiect, am conceput un business plan care include toate aspectele importante, precum şi modalităţi efective de implementare. Menţionez, de asemenea, că este o iniţiativă unică pe piaţa românească, întrucât, la acest moment, nu există o astfel de acţiune. Proiectul poate fi, aşadar, un prototip pentru proiecte viitoare, încurajând dezvoltarea acestei nişe cu scopul ultim de a avea, pe termen lung, o piaţă a muncii cât mai diversă şi mai bine pregătită.
Aşadar, înainte de a trasa rapid o cale pe care să o urmăm, de ce să nu ne oprim la o intersecţie, să ne uităm în stânga şi în dreapta, să vedem ce alte opţiuni mai avem şi abia apoi să luăm o decizie cu privire la drumul pe care vrem să îl alegem? Este primul moment în vieţile noastre în care putem cu adevărat să experimentăm, să învăţăm şi să acumulăm cât mai multe informaţii şi experienţe. Momentul cheie în care putem să ne definim opţiunile şi priorităţile, în care timpul încă are răbdare… Să îl facem să conteze!