Cu pași mărunți

de Georgiana Iordache

Creștem știind că suntem “noua generație”, ”generația Y”! Ne gândim că vom schimba lumea, că suntem capabili și puternici. Învățăm și încercăm să ne dezvoltăm cât mai mult, ca să reușim în viață. În liceu ne imaginăm cum va fi atunci când vom avea o carieră de succes și ne vom îndeplini aspirațiile pe care le construim de mici copii. Ne dăm seama că suntem într-o permanentă competiție, iar majoritatea celor din jur se ghidează după principiul “scopul scuză mijloacele”. Numai că acest lucru nu ne descurajează: noi ne dorim să fim mai buni și luptăm în continuare!

Apoi, din păcate, ne lovim de realitate. Ajungem să ne simțim precum Don Quijote de la Mancha, luptându-se cu morile de vânt. Asta mi s-a întamplat mie.

Abia în primul an de facultate am înțeles că este foarte greu să obțin cariera la care visam, dar și banii care să îmi asigure confortul de care am nevoie. Mi-am dat seama tot atunci că trebuie să fac mari eforturi și să perseverez. Speram ca primul job să fie temelia viitoarelor mele succese. Totuși, interviurile m-au dezamăgit. Nu am fost sunată înapoi, pentru că nu aveam experiență, am întalnit oferte care nu erau deloc ceea ce mă așteptam și am descoperit că sistemul românesc “pe pile” încă funcționează, spre nenorocul tinerilor ca mine. Mi-am propus să nu fac compromisuri. Visul din copilărie nu a fost distrus de experiențele neplăcute, ci, dimpotrivă, m-a ajutat să merg mai departe.

În anul doi de facultate, mi-am redescoperit motivația. M-am alăturat AIESEC și am conștientizat că mediul de business cu adevărat profesionist există în România. Am cunoscut manageri cu principii solide, pe care îi admir și de la care am adoptat o serie de valori. Mi-am reamintit motivele pentru care România este o țară cu potențial. Mi-am reamintit că vreau să lupt aici și nu în altă țară.

Apoi, am avut și primul interviu real, cu un manager care s-a axat strict pe capacitățile și abilitățile mele și a luat în calcul potențialul meu din punct de vedere profesional. Faptul că a avut încredere în mine m-a determinat să muncesc foarte mult, ca să dovedesc că tinerii pot reuși. Mai mult decât atât, că au locul lor în mediul de afaceri românesc. Și că pot contribui la dezvoltarea acestuia!

Cred în continuare că suntem “noua generație”, ”generația Y”, ”generația învingătorilor”! Sunt sigură că situațiile de care m-am lovit și morile de vânt cu care am luptat au fost doar primii pași din cariera mea. A fost nevoie de aceste etape ca să întărească ideea în care am crezut mereu: “voi reuși”.

Calea spre succes nu este simplă, trebuie să ne implicăm încă din perioada studenției, să ne înscriem în organizații precum AIESEC, să citim, să învățăm, să ne dezvoltăm cât de mult putem, să acumulăm cât mai multe experiențe. Cu pași mărunți, vom reuși să evoluăm. Mediul de business din România este în plină dezvoltare, iar noi suntem generația care crește odată cu el. Este datoria noastră să ne facem vocea auzită și să arătăm că noi suntem schimbarea!