Cum decizi ce cale să alegi?
de Andreea Cristescu
Tuturor ne-ar plăcea să fim proprii noștri șefi sau să ocupăm funcții de conducere în companii, nu-i așa? Ne imaginăm că muncim cât și când vrem, că avem mereu putere de decizie, că suntem mai realizați decât majoritatea. Dar de unde știm că avem spirit antreprenorial sau abilități manageriale? Bineînteles, vedem neregulile la cei care ne conduc și suntem convinși că noi am face mai bine. Dar nu avem de unde să știm, pentru că nu ne-a arătat nimeni niciodată cum este să fii șef. Ce-i drept, nimeni nu ne-a arătat cum este un job real până când nu am avut primul interviu și până nu am experimentat prima lună de muncă.
De altfel, nimeni nu ne-a avertizat că, cel mai probabil, primele 5, poate 10 locuri de muncă nu o sa ne placă. Așa că de unde să știm dacă ne-ar plăcea să avem propria afacere sau să fim directori? Așa că unii dintre noi își dau silința, dar ratează, când este vorba de a dezvolta o firmă, iar alții nici măcar nu încearcă, pentru că le este teamă că vor eșua. Nu ar fi fost mai bine pentru ei dacă cineva le-ar fi oferit posibilitatea de a fi în pielea unui antreprenor pentru o lună, de exemplu? Să fie cei care răspund pentru o societate nou înființată, să facă zeci de calcule și să lucreze mult mai multe ore decât un angajat obișnuit. Dacă după o lună încă și-ar mai dori să fie proprii șefi, atunci da, sunt făcuți pentru asta.
Eu mi-aș fi dorit ca în liceu sau în facultate să testez mai multe joburi. Fără contract sau salariu, ci să pot să vad o meserie chiar din postura celui care o practica. Sunt convinsă că mi-ar fi fost mai simplu să îmi aleg calea, fără să încerc, pe pielea mea, diverse joburi, doar ca să descopăr că nu sunt potrivite pentru mine.
Un proiect pe care mi-ar plăcea să îl văd, poate chiar să îl implementez în România este: educarea tinerilor care vor munci. Pentru că la școală înveți tot, mai puțin cum să muncești. Din păcate, profesorii nu sunt plătiți ca să te îndrume spre viitoarea ta carieră, ci doar să te învețe lectii seci. Așa că propun înființarea un ONG sau o asociație studențească pentru orientarea profesională a tinerilor.
Este nevoie de o organizație care să pună tinerii în legătură cu cei care, peste câțiva ani, le-ar putea fi șefi, colegi sau de ce nu, să reprezinte concurența pe piața de afaceri. Internshipurile au devenit populare în ultimii ani și în România, însă multe companii le evită încă, pentru că preferă să angajeze personal deja instruit. Iar cei care le organizează nu au, cu adevărat, răbdarea și timpul necesare pentru a dezvălui toate tainele locului de muncă cu pricina.
Atunci cum poate funcționa o astfel de organizație pentru orientare profesionala? În viziunea mea, rolul ei este de a media relația dintre reprezentanții companiilor și tineri. Este inutil să chemi elevul sau studentul la birou, dar sa nu ai timp să îi explici ce se întamplă acolo sau nu îi poți da nimic de făcut, pentru că nu are pregătirea necesară. Așa că se vor organiza workshopuri, la sediul acestei organizații. Cinci tineri care vor să devină contabili se vor întalni cu un contabil care le va descrie activitatea pe o săptămână. Apoi le va povesti deschis despre avantajele și dezavantajele jobului. Le va da câteva taskuri pe care ei le vor rezolva pe loc și câteva pentru acasă. Peste o săptămână, poate doar patru tineri vor reveni. Iar peste o lună de workshop, doar unul își va mai dori să devină contabil. Restul vor încerca alte joburi până vor descoperi ceea ce li se potrivește. Vor învăța de la jurnaliști, programatori, graficieni, antreprenori, bucătari și de la mulți alți “mentori”. Tinerii vor privi altfel fiecare potențial job și o vor alege mai ușor pe cel spre care se vor îndrepta.
Pare utopic? Nu este deloc, zic eu! Cei care vor susține workshopurile o pot face voluntar sau pot fi plătiți. Pentru a doua variantă se pot obține fonduri europene sau se pot obține fonduri din taxe pe care să le plătească elevii/studenții. Cei cu adevărat interesați de viitorul lor nu vor fi deranjați să dea câteva zeci de lei pentru a afla mai multe despre posibila lor carieră.
Iar cu cât vor descoperi mai devreme ceea ce vor să facă în viața, cu atât tinerii vor învăța și vor depune toate eforturile pentru a ajunge acolo unde visează. Și sigur vor evolua pentru că nu au pierdut timp încercând să își caute vocația, testând diverse joburi care nu le-au placut, ci s-au concentrat pe domeniul care li se potrivește. Asta pentru că, la un moment dat, la un workshop de consiliere profesională, cineva le-a arătat secretele din spatele jobului.