Noi de la cine învățăm?

de Mihnea Rebegea

Se spune că este bine să înveți din greșelile altora. Din păcate, majoritatea oamenilor s-au obișnuit doar să observe ce erori au făcut alții, dar nu iau aminte și nu încearcă să facă ei mai bine. Generația Y nu urmează acest tipar. Noi suntem cei care ne informăm, citim mult, descoperim și încercăm să adoptăm mentalități sau abordări occidentale și hotărât să nu fim “cei care doar critică”, ci “tinerii care aduc schimbarea”.
Auzim des în media sau de la cei mai în vârstă decât noi că suntem prea comozi, chiar leneși, că abordăm prea relaxat problemele sau că nu am trăit vremuri mai grele și nu știm să apreciem mai mult ceea ce avem. Un alt reproș este faptul că avem așteptări prea mari în privința carierei și că sperăm să urcăm pe culmile profesionale cât mai repede, fără a înțelege greutățile “muncii de jos”.

Eu cred că lucrurile nu stau chiar așa. Este adevărat, avem așteptări mari de la noi și de la societate. Dar acest lucru se datorează faptului că am avut ocazia, mai mult decât înaintașii noștri, să luăm contact cu Occidentul, cu lucrurile mai bine făcute. În plus, știm exact ce avem de oferit. Chiar dacă mulți nu sunt dispuși să lucreze pentru salarii foarte mici sau în domenii mai puțin “cool”, nu înseamnă că nu se dedică muncii lor.
Considerăm că merităm mai mult pentru că am investit mult în noi. Am învățat că dezvoltarea personală este importantă și că înseamnă mai mult decât studiile medii. Suntem amatori de “lecții extra”, de conferințe sau seminarii și nu ratăm nici o posibilitate care să ne ajute să evoluăm. Iar când vine vorba despre Internet, sigur știm cum să îl folosim ca să adunăm informațiile care ne sunt de folos.

Dar cine ne sunt mentorii? Este important să ne ghidăm după realizărilor unor oameni care au avut fler, inspirație și curaj să dezvolte sau să investească în domenii care, poate, la un moment dat, nu aveau niciun potențial. Este foarte util să-i cunoaștem și să-i înțelegem, să aflăm cât mai multe despre ei și despre modul lor de a gândi și să facem tot posibilul să lucrăm alături de cei care și-au pus amprenta asupra dezvoltării mediului de business.

Chiar dacă ascultăm cu atenție ceea ce ne învață profesioniștii din domeniile care ne interesează, suntem reticenți când vine vorba despre a alege mentorii. Asta pentru că am descoperit că informația este inepuizabilă și că un singur om nu deține chiar toate cunoștințele care ne pot ajuta. Așa că selectăm ce e bun de la fiecare, luăm drept modele lucrurile pozitive și încercăm să nu repetăm greșelile.
Dar cei de la care avem cel mai mult de învățat suntem chiar noi înșine, dacă avem grijă să ne dezvoltăm continuu.
Generația Y este alcătuită din tineri care vor să aibă propriile experiențe, să descopere singuri căile pe care să le urmeze. Dar mai ales, generația Y aparține celor care vor să inoveze!
Citim, noi învățăm din tot, dar nu luăm ca atare nimic. Ne punem constant întrebări și încercăm să trecem totul prin filtrele rațiunii. Știm că informațiile pot fi îmbunătățite oricând și că societatea este în permanentă evoluție. Iar noi vom aduce plus valoare, vom risca și vom reuși să fim suflul de aer proaspăt de care mediul de afaceri din România are multă nevoie. Tocmai pentru că avem curaj!