O zi din viitor

E 7:00 a.m., iar draperiile camerei lui John se deschid automat pentru a lăsa lumina dimineții să pătrundă prin ferestrele panoramice ale reședinței McFuture. Între timp, asistentul personal robotizat ajunge la patul acestuia cu o varietate de meniuri pentru micul dejun, realizate în concordanță cu nevoile calorice și preferințele tânărului.

Mama lui John își pupă fiul și se pregătește de naveta pe care o urmează zi de zi, Los Angeles – New York, 45 de minute într-un tren ce călătorește printr-un tub vidat ce sfidează legile transportului terestru.
John, încă în pijamale, își pune pe cap dispozitivul de realitate virtuală iSchool, creându-și outfit-ul pentru ziua respectivă în câteva secunde, prin 3 swipe-uri. Odată cu ora 8, clopoțelul virtual sună nostalgic începerea orei de Geografie, unde elevii vor urma a fi plimbați prin Savana Africană, alături de WikiSafari, o enciclopedie umanizată, ce a acumulat cunoștințele în domeniu din ultimele sute de ani, punându-le cap la cap printr-un algoritm complex care îi permite accesarea informațiilor într-o clipită.


Între timp, taxiul autonom al tatălui lui John tocmai a ajuns. Îl duce pe acesta la centrul RoboWorld, unde acesta își desfășoară munca. Ocupă o poziție de conducere în optimizarea roboților. Cum în lumea anilor 2040 roboții au preluat o mare parte dintre job-urile de rutină ale populației, diagnosticarea și verificarea lor a devenit ocupația unui număr mare de oameni.

Astfel, omenirea a fost supusă, odată cu trecerea timpului, unei etape de acomodare în a lucra împreună cu roboții, în cele mai vaste domenii. Dar asta nu a însemnat nicidecum cucerirea puterii de către mașinării, creierul uman fiind încă cel ce conduce evoluția, asistat, însă, și pus în valoare prin activități ce nu se bazează pe rutină. Oamenii au în sarcină acum preponderent slujbe ce implică creativitatea și relația cu alți oameni. Au fost gradual eliminate job-urile ce implicau rutina, șoferii și casierele fiind de domeniul trecutului. Spre exemplu, o persoană ce ar fi lucrat la casa unui supermarket a ajuns să se ocupe de sarcini ce implică experiența clientului și crearea unei atmosfere plăcute pentru aceștia.

Aptitudinile antreprenoriale și de creație sunt acum cele mai căutate, pentru că tocmai și cea mai inteligentă mașinărie are nevoie de un om care să o controleze. Dezvoltarea roboților este crucială, iar acolo este încă nevoie de oameni. În proiectatea acestora, în optimizare și elaborarea de idei noi. Ne aflăm încă departe de inteligența artificială supremă, care se presupune că ar lua controlul asupra omenirii și ne-ar face nefolositori. Am realizat că nici nu ne dorim asta. S-a demonstrat că soluția optimă este conlucrarea între cele doua entități: oameni și mașinării, astfel fiecare reușind să devină mai productiv și punându-i-se în valoare punctele forte.

Pe înserat, familia McFuture e în formulă completă. Iese la o plimbare relaxantă prin parcul din apropiere, ca pe vremuri. Se bucură cu toții de o înghețată de la ghereta șarmantului Mr. Cream, realizată după o rețetă tradițională. Nu întâmplător, este încă cel mai de succes din parc, în ciuda numeroaselor tonomate din jur. De ce? Pentru că, spun eu, ar fi tragic să uităm vreodată că experiența contează, adeseori, măcar la fel de mult ca produsul.

Lumea anilor 2040 e schimbată. În bine sau în rău? Greu de spus, dar este diferită, cum fiecare eră a schimbat radical modul de trai al oamenilor. Cât despre tine, cititorule din anul 2017, îți recomand să primești viitorul cu brațele deschise. Dezvoltă-ți abilitățile interpersonale și nu uita să diferențiezi lumea reală de cea virtuală. Încearcă să trăiești cât mai mult în prima. Salutări din viitor!

 

Autor: Alin-Cristian Mihalea, Facultatea de Transporturi, UPB