pictureromania.ro – “Scripta volant, imago manent”

de Ioan-Florian Damian

O poză face cât o mie de cuvinte dar, câte cuvinte sunt de ajuns pentru a reprezenta România?
Vă spun eu: multe, poate atât de multe încât nu ar încăpea pe un ebook reader. Ce putem face ca să arătăm într-o singură pagină câte minunății și câte nestemate ascund munții, dealurile, câmpiile, orașele, satele și spiritul nostru? One word: Javascript front-end development.

Ok, poate nu este doar un cuvânt, dar se înțelege unde încerc să ajung: pictureromania.eu. Fără cuvinte, fără gramatică, fără cratimă, fără ă, â, î, ș, ț. Folosim doar limbajul universal al imaginilor.
Cu ajutorul noilor tehnologii web aș vrea să reprezentăm România printr-un one- page-foto-collage care nu o să necesite meniu, butoane, linkuri sau alte artificii de programare. Zoom in și zoom out sunt singurele funcționalități care ne interesează.

Imaginați-vă harta județelor din România. Tot cea ce se vede, în funcție de aria de interes, să fie populat doar cu imagini. Cu fotografii de calitate, realizate de amatori sau profesioniști, însoțite de locația exactă și momentul când acestea au fost făcute, apoi transferate nouă, împreună cu axa X si Y; longitudine si latitudine. Un punct egal o poză.

Prima etapă a proiectului presupune popularea unui singur județ de interes, în funcție de sezon. Cum peste câteva luni începe migrarea către zona de Sud-Est a României, aș începe cu județul Constanța sau Tulcea. Poze acceptate sunt doar cele ale unor peisaje, clădiri, momente sau fenomene care sunt permanente sau se repetă periodic. Nu dorim unicate, vrem un colaj de amintiri care pot fi retrăite de oricine, oricând. Odată saturată aceasta zonă, vom începe o campanie de crowd-funding prin care și celelalte județe să ajungă la potențialul lor maxim. Donațiile pot fi reprezentate de poze conforme cu regulamentul nostru sau de sume de bani, necesare pentru mentenanța și securitatea site-ului.

Vom apela la simțul teritorial și mândria locala a fiecărui județ și sperăm să stimulăm competiția romanească specifică în aceste zone. Evoluția fiecărui județ va fi reprezentată live prin grafice interactive pe fiecare în parte. Odată ajunși la un anumit număr de poze și la o anumită sumă, lansăm județul respectiv. Evoluția acestuia nu se termină aici, noi îi dăm doar un start promițător, pozele nu se opresc. Vreau să arăt că România nu are destinații, ci este pe de-a întregul o destinație; oriunde te-ai afla, ai ceva de vizitat!

A doua etapă în evoluția acestui proiect presupune crearea de trasee turistice: pe jos, cu bicicleta, cu mașina, în orașe sau sate, prin care orice rută să fie reprezentată doar prin poze și nimic mai mult. Un fel de a spune: dacă ești în punctual A și vrei să ajungi în punctual B, uite câte amintiri îți putem oferi.
Cu puțin efort, cu puțină dragoste, după ce am ajuns la o evoluție constantă, putem include sub cupola pictureromania.eu și obiectivele dinamice ale României, care pot fi grupate în 3 categorii: ospitalitatea, gastronomia și tradițiile.

După ce harta noastră devine practic un Google Maps “pe steroizi”, includem și facilitățile locale, de la pensiuni și restaurante până la evenimente și festivaluri. Din nou, fără cuvinte, doar pozecu: pensiunile partenere, cu facilitățile lor, dar și cu bucătăria românească atât de apreciată. Pentru mai multe detalii facem trimitere către site-urile partenere prezente pe pagina noastră. Noi oferim doar “the big picture”.

Cu ajutorul vostru știu că pot face această platformă. România merită arătată, povestea merită trăită. ‘Verba volant, scripta manent’, dar eu cred că mai degrabă ‘scripta volant, imago manent’: astfel o să avem o sigură pagină, una din miliardele de pe net, una a noastră. A celor 20.121.641 de români de aici și de peste hotare care sigur au o imagine a României întipărită în minte; noi trebuie doar să le reamintim cât este de frumoasă țara noastră.