Turismul salvează România
de Maria Constantin
Când vine vorba despre turism, primul lucru la care mă gândesc este: câți tineri își doresc să viziteze România? Câți dintre cei au între 20 și 30 de ani pun bani deoparte pentru ca în concediu să facă plajă la Marea Neagră și un “road-trip” prin munții Carpați?
Din discuțiile cu prietenii și colegii am descoperit că România nu se află printre destinațiile lor preferate de vacanță, din păcate. Grecia, Bulgaria, Spania, Portugalia, Franța sunt doar câteva dintre țările pe care își doresc să le vadă. Lista continuă cu alte țări străine.
Mă întreb adesea de ce nu există interes pentru atracții turistice de la noi? Îmi doresc ca măcar jumătate dintre cei care nu au ajuns în orașele noastre superbe: Brașov, Timișoara, Sibiu, Cluj, Iași, să nu mai piardă o clipă și să le viziteze chiar mâine, dacă se poate.Aș vrea să le pot spune tuturor care nu au mers cu telecabina sau nu au urcat în Bucegi că niciun parc de distracții străin nu oferă senzații de neuitat așa cum natura noastra o face. Spectacol care este la doar câteva ore de mers cu mașina.
Mi-ar plăcea ca toți care nu au vizitat o peșteră să ajungă în Apuseni și să vadă cu ochii lor cum se creează peisaje incredibile în munte. “Scărișoara”, de exemplu, a fost nominalizată pentru a fi inclusă printre “Cele 7 minuni ale lumii“, pentru că este al doilea ghețar subteran ca mărime din lume.
Dar informațiile din cărți nu se compară cu senzația unică pe care o incerci când descoperi câtă frumusețe se naște în inima naturii. Văzând că cei din jurul meu parcă de-abia așteaptă să fugă din țară când vine vacanța, mi-am propus ca eu să vizitez cât mai mult România, înainte să ajung în străinătate. Abia aștept să văd “Cimitirul vesel” din Maramureș și tot acolo voi căuta porturi populare autentice, vechi de sute de ani. Vreau să merg la munte, prin pădure. Sunt nerăbdătoare să înot în mare, să descopăr plaje sălbatice și să văd Delta Dunării. Acestea sunt planurile mele pentru 2015.
Și mai am un plan! Să fac cât mai multe persoane să gândească la fel ca mine! Eu cred că turismul va salva România, dar mai ales pe români! Din punct de vedere economic, dar mai ales, spiritual. Sunt de părere că oamenii care vor vizita țara vor renunța la ideea de a pleca în străinătate șii vor alege să lupte pentru bunăstarea țării și să rămână în România .
Cred că agențiile de turism ar trebui să promoveze țara întâi românilor, înainte de a dezvolta campanii în străinătate. Publicul țintă în acest moment trebuie să fie tinerii cu vârste între 20 și 30 de ani, căci sunt la vârsta la care își descoperă pasiunea pentru a călători și își definesc opțiunile. Excursiile organizate de agențiile de turism pot fi distractive, interactive și dinamice, ca ei. Aș vrea sa văd excursii cu ghizi energici, care nu doar povestesc sec o scurtă istorie, ci oferă o experiență de neuitat – să spună o poveste și să facă glume. Mi-ar plăcea ca, în cadrul corporațiilor, să fie organizate mai multe excursii cu angajații, iar agențiile de turism să ofere reduceri și facilități pentru aceste teambuilding-uri. Sau chiar fiecare companie să investească în bunăstarea angajaților și să le ofere, când și când, bonus un weekend la munte sau la mare. Cum ar fi dacă angajatul lunii ar putea vizita o zonă din România? Benefic și pentru companie și pentru turism, spun eu.
Turismul salvează România și când este vorba despre aspectul financiar. Eu mă gândesc de fiecare dată că banii cheltuiți aici se vor întoarce tot în buzunarul meu. Plus că un număr mare de turiști români în anumite zone ale țării va atrage curioșii din străinătate. Ușor, ușor, faptul că unele stațiuni vor fi foarte vizitate va atrage investitori – români sau străini. Apoi, afacerile din turism vor înflori. Poate părea utopic, dar, din punctul meu de vedere, este simplu: dacă viața îți dă lămâi, fă limonadă. Iar dacă ai o țară precum România, fă turism!